Русия готви първия си закон за регулиране на CO2 емисиите

Русия обмисля въвеждането на ново законодателство в областта на климата, което би могло да осигури правна рамка за регулиране на вредните парникови газове в страната. Това е важна стъпка за държавата, която е един от най-големите източници на CO2 в света.

Проектозаконът предвижда правителството да има правомощия за въвеждане на цели и лимити за емисиите на парникови газове за компаниите. Предвидени са и глоби за тези, които ги надхвърлят. Предполага се, че постъпленията от санкциите ще отиват във фонд за подпомагане на проекти за намаляване на въглеродните емисии.

Законопроектът е изготвен от Министерството на икономическото развитие. Сега той е в процес на консултиране с други министерства и заинтересовани страни. Очаква се да бъде завършен през юни.

Рамката включва различни регулаторни механизми, като например система за ограничаване и търговия с разрешителни за емисии и данъчни облекчения за компаниите, които намаляват или улавят своите емисии.

Не са предвидени специфични цели за отделните сектори.

Новината за закона бе приветствана от екологичните НПО в страната. Те отдавна настояват за правно обвързващи цели за емисиите на парникови газове в Русия.

Ако бъде приет, този закон ще постави “нова правна норма в руската законодателна история”, коментира Владимир Чупро от “Грийнпийс Русия”. Нормативът „поставя на масата въпроса за намаляването на CO2“, добави той. Товав е добра новина, дори ако целите са ниски.

Проектът вероятно ще бъде изправен пред силна опозиция от страна на руския парламент и индустрията. Представители на Руския съюз на индустриалците и предприемачите заяви руския вестник “Комерсант”, че “не може да подкрепи” законпроекта “в сегашния му вид”. Руските природозащитници пък са раздвоени относно шансовете законопроектът да се превърне в закон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*