900-метров мега-мост в Тайван щади речния естуар, над който застава

Започна строежът на най-дългия в света един-мачтов асиметричен мост – в северната част на Тайван. Мостът не само е проектиран за минимално визуално въздействие, но и е замислен да предлага широка гама от възможности за транзитен превоз. Проектиран е от Заха Хадид Архитекти. Мостът на Данцзян ще се простира на около 900 метра над устието на река Тамсуи. Едномачтовата конструкция на моста е предназначена да минимизира влиянието на строежа на речното корито като част от усилията за защита на екосистемата в естуара на реката и природния резерват.

Мостът на Данцзян ще се поддържа от един-единствен пилон с височина 197 метра. Той ще свърже квартала Бали и областта Тамсуи в Новия Тайпе, подобрявайки достъпността между Тайпе и международното летище Таоюан. Наред с това мостът ще спомогне за намаляване на трафика в района с около 30 процента. Мостът ще има отделни ленти за превозни средства с висока заетост, моторни превозни средства, скутери, велосипеди и пешеходци. През определено разстояние по моста ще има стоянки за велосипеди и пейки.

Тъй като устието на реката отдавна привлича множество местни хора и туристи, които се събират на брега всеки ден, за да наблюдават слънцето над Тайванския проток, наложително се е оказало мостът да има минимално визуално въздействие. Затова той е съвсем тънък. Така той няма особено да пречи на гледките от популярните места за наблюдение на речния бряг.

Мостът е проектиран също така за минимизиране на въздействието върху околната среда. Той е само с един пилон и това би трябвало да свежда до минимум влиянието му върху реката по време на строежа. Освен това мостът е предвиден за готовност потенциално бъдещо разширяване на ЖП мрежата на Данхай над през река Тамсуи.

Голямото съоръжение ще бъде построено за 68 месеца при бюджет 405 щ.д. Мостът трябва да бъде бъде открит през 2024 г.

Рендери: VA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*