Пасивна къща в Чехия използва технология за рециклиране на топлината

Уникално местоположение и екологосъобразен дизайн на пасивна къща – тези черти характеризират този прекрасен дом, разположен в Чешката република близо до границата с Германия. На 750 метра надморска височина, посред билото на Рудните планини, външно той прилича на модерна ферма. Отвътре обаче се крие елегантен, чист дизайн със светли цветове, стъкло и дърво. Селският дом е сертифициран като пасивна къща.

Техниката на пасивната къща драстично намалява екологичния отпечатък на сградата, като използва повторно топлината, генерирана от електрически и газови уреди (хладилници, фурни, дори компютри) за отопление на дома. Използва се вентилационна система с подаване на свеж въздух отвън. Така се поддържа чистотата на въздуха. Ефективно устройство за регенериране на топлината запазва генерираната в интериора топлина.

За да се построи пасивна къща са необходими много добра изолация и също толкова прозорци, които да не позволяват на топлината да избяга. Хубавото е, че това на свой ред пази дома хладен през топлите месеци. Пасивният дом не се нуждае от отопление или климатик, респективно не харчи енергия. Резултатът е енергийно ефективен дизайн, който намалява екологичния отпечатък на дома.

Извън къщата има покрита пешеходна пътека, водеща до предния вход и екстериора – направена от тъмно дърво. Използвайки екологично чист метод, дървото е тонирано с помощта на техника на нагряване, която елиминира необходимостта от синтетични лакове. Дървесината придава топъл и уютен вид и е използвана също и за облицоване на гаража, така че външният му вид пазва на този на основната къща. Покривът е направен от прости керамични плочи. Местоположението на имота дава възможност за изобилие от слънчева светлина, която да осветява дома през големите прозорци.

Къщата се състои от две нива и разполага с хол с прозорци от пода до тавана и плъзгаща се врата, която позволява цялата къща да бъде отворена към градината през топлите месеци. Въпреки че лятото е кратко в тази част на света, дизайнерите са предвидили и зимна градина и покрита тераса отвън.

Изображения: Stempel & Tesar Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*