Мокри кърпички оформят брега на Темза

Мокри кърпички оформят бреговете на Темза, създавайки “бряг-Франкенщайн”, съсипващ дивата природа.

Нови данни от проучване, публикувано вчера, сочат, че “Големият риф от морки кърпи” при Барнс, Западен Лондон, е ораснал и е достигнал 50 метра ширина, 17 метра дължина и 1 метър височина. Сега той е почти един метър по-голям в сравнение с преди година. Районът на Барнс сега съдържа средно 201 влажни кърпи на квадратен метър. Три други зони попореието на Темза също се оформят като острови от мокри кърпички и се отличават с подобна плътност на влажните кърпи.

Tideway – фирмата, която изгражда “супер-канализация”, за да се справи с нарастващата нужда от санитарни услуги в столицата, заяви, че могилата в Барнс нараства от година на година. “Ние правим батиметрични проучвания на река Темза всяка година, които показват близо 0,7 милиона увеличение на размера на насипа от мокри кърпички в Хамърсмит през последните четири години”, казва Джон Сейдж, мениджър по корпоративна отговорност в Tideway. “Това е просто неприемливо в един глобален град като Лондон.”

“Нарастващият пазар на влажни кърпички вреди на реката на столицата ни, превръщайки участъци от нея в брегове-Франкенщайн”, казва Алис Хол, координатор на еко-организацията Thames21 която извършва мониторинг на реката. “Нашите реки се превръщат в пластмасови сметища: милиони влажни кърпи, които често съдържат пластмаса, се изсипват в каналите и след това се изхвърлят в реките ни”.

Производителите на влажни кърпи от години са обект на критики за етикетирането на продуктите си като „годни за изхвърляне в канализацията“, без да отговарят на изискванията за разграждане във водна среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*