Забраняват пластмасата за еднократна употреба, но това води друг проблем

Европейският съюз подписа план, който ще забрани пластмасите за еднократна употреба в страните-членки до 2021 г. Това обаче може да създаде друг екологичен проблем, предупреждават специалисти.

Ако замяната на еднократните пластмаси доведе до ръст на потреблението на продукти за еднократна употреба на база хартия, това със сигурност ще доведе до ръст на обезлесяването. Подобна тенденция би била твърде опасна на фона на бързо изменящия се климат на планетата.

Горите са решаващо “депо” за отлагане на въглеродния диоксид. Тяхното унищожаване може да има опустошителен еффекти върху планетата. Производството на хартия обаче е индустрия, която консумира огромни количества гори. Един пример е тоалетната хартия, чието създаване “изяжда” колосални дървесни масиви, а резултатът е нещо, което се използва веднъж и се изхвърля.

Освен очевидния въпрос за потенциалното обезлесяване, проблем е и това, че е трудно да се намери обективно проучване кое е по-зле – хартията или пластмасата. По-голямата част от анализите, които правят паралел между двете алтернативи, се финансират от организации на производителите на полимери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*