На света има място за над 22 млн. гигавата ПАВЕЦ

Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географски информационни системи могат да идентифицират потенциални места за ПАВЕЦ системи по целия свят. Изследователите са идентифицирали около 530 000 потенциални места за такива съоръжения. Те твърдят, че помпените ВЕЦ могат да позволят широкомащабно съхраняване на енергията, добита от ВЕИ, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране.

Учените от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени капацитет за съхранение. “Всеобщото разбиране е, че има малко места за ПАВЕЦ по света, но ние намерихме стотици хиляди”, заявиха от изследователския екип.

Изследователите също така твърдят, че са идентифицирали и места за ПАВЕЦ, които предполагат затворени помпени водоеми, разположени далеч от реки, с малко въздействие върху околната среда. Те са идентифицирани на база алгоритми за географска информационна система (ГИС). Так били “открити” Алгоритмите помогнали да се идентифицират “гнезда” в релефа, разположени на различни, но близки нива, които биха могли да формират горни и долни резервоари на помпени системи с хипотетични тунели помежду тях. При това изследване изследователите са разгледали данни като географска ширина, дължина, височина, воден обем, потенциал за съхранение на енергия и приблизителна относителна цена.

„Въпреки че в избора на площадка и изграждането на язовира участват широк спектър от фактори като геология и хидрология, топографията на обекта винаги е критичен въпрос, който определя вида, височината и формата на язовира, както и количеството изкопна работа, необходим за изграждането”, пишат изследователите.

„Само малка част от всичките 530 000 потенциални места, които сме идентифицирали, биха били достатъчни за поддържане на 100% възобновяема глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални места, че само най-добрите 1% ще бъдат напълно достатъчни,” казаха изследователите.

3 коментара

  1. Уточнете, моля, 22 милиона гигавата генераторна мощност или 22 милиона гигаватчаса еднократен капацитет на хранилищата.

  2. Няма да обезмисли – електрическите коли често се ползват за придвижване в пиковите часове и не могат да запазват енергия, обикновено в сутрешен и вечерен пик Слънцето е сравнително ниско над хоризонта и вятърът не е много силен и фотоволтаиците и вятърните генератори не могат да поемат натоварването, вятърните генератори произвеждат предимно през нощта, фотоволтаиците около обяд.

  3. Ако следващите няколко години се премине към масово производство на електрически автомобили (а всичко показва, че това ще се случи), то след 10-тина години един Smart Grid с навързани милиони електрически коли ще обезсмисли тези ПАВЕЦ.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*