PV модули без стъкло дебютират в Европа

Китайският производител Sunman достави кристални фотоволтаични модули без стъкло за соларна инсталация в Германия, която епървата по рода си. Теглото на модулите е едва 4 килограма на квадретен метър. Те са инсталирани по заявка на немската Stadtwerke Waldkirch за един от нейните покриви, а цялата инсталация е с номинална мощност от 245 kw. Сега китайската фирма иска да разшири предлагането на този вид продукти на европейския пазар.

Благодарение на използването на пластмаса, подсилена с фибростъкло, вместо стъкло, панелите поставят само 4 килограма допълнителен довар върху покрива. Stadtwerke Waldkirch заяви, че от 2011 г. е планирала да инсталира фотоволтаична система на покрива си. Въпреки това, поради структурни причини, титановият покрив не можел да поеме конвенционалните соларни модули, тъй като те ще поставят допълнителен товар от най-малко 15 килограма на квадратен метър, което било неприемливо.

Според Sunman, нейните PV панели без стъкло са особено леки поради патентованите композитни материали, които фирмата използва, за да замени стъклените поскости от предната страна. Модулите са с дебелина само около 2 милиметра и могат да бъдат поставени на покрив с общо натоварване от 3,5 до 5 килограма на квадратен метър и често могат да се прилагат само чрез залепване.

Модулите са по-тънки и по-леки от обикновените стъклени модели, но предлагат същата трайност и производителност като стандартните модули с кристални силициеви клетки. В допълнение към защитните слоеве на предната и задната страна, панелите са ламинирани от двете страни с множество слоеве от водоустойчиви полимерни композити, добави фирмата. Те предлагат ефективност на преобразуване на светлината от около 18%.

Има много плоски нежилищни покриви в цяла Европа – с площ от около 360 милиона квадратни метра, твърдят от китайската фирма, цитирайки проучване на Fraunhofer IWES. Компанията оценява, че около 60% от тези индустриални покриви не могат да поддържат конвенционалните соларни модули, които тежат между 15 и 20 килограма на квадратен метър.

Снимка LEC Leutenegger Energie Control

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*