Словенска фабрика за стъкло ще използва фотоволтаици за… зелен водород

Енергийната компания Gen-I ще си партнира с технологичната компания „Razvojni center Novi materiali” (RCeNEM) и производителя на стъкло Straklarna Hrastnik в Словения за изграждането на фотоволтаична инсталация за производство на зелен водород.

Gen-I вече е монтирала слънчева фотоволтаична система на покрива на фабриката за стъкло в Словения. Електричеството от масива ще се използва за генериране на водород чрез електролиза. След това зеленият водород ще се добавя към природния газ, който се използва за подгряването на пещите в завода.

Изграждането на соларната централа е част от проекта OPERH2, който се съфинансира от Република Словения и Европейския съюз по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

„С помощта на иновативни решения и най-новите технологии вече сме намалили емисиите на CO2 с 30% в звеното ни стъклена посуда и с 10% в дивизята за стъклени опаковки“, каза Петер Час, генерален директор на Steklarna Hrastnik.

„Чрез въпросното съоръжение ще произвеждаме изключително чист водород чрез електролиза, използвайки енергия от слънчевата централа. След това този водород ще бъде използван в пилотна пещ за стъкло с цел намаляване на въглеродния отпечатък. По този начин въвеждаме използването на биокомпонент в горивото, използвано при топене на стъкло,“ каза Тилен Север, изследовател в RCeNeM, относно съвместния проект със Steklarna Hrastnik.

PV масивът се очаква да бъде свързан с електролизера през юли. След това компаниите ще продължат работата по това да анализират как се справя системата. В по-късните етапи на проекта технологията може да бъде мащабирана за използване за по-големи пещи.

Gen-I започна развитието на проекта миналата година със своите партньори. Целта беше да се намери начин за намаляване на използването на природен газ, като по този начин се намаляват емисиите на въглерод в процеса на топене на стъкло. „Създаването на слънчевата централа е важна стъпка в прилагането на тази технология“, подчерта директорът на производителя на стъкло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*