Холандец завършва „най-дългото пътуване с електрическа кола в света“ в Австралия

Холандец завърши епично 95 000-километрово пътуване с електрическа кола в неделя в Сидни. С това той успя да докаже жизнеспособността на електрическите превозни средства и да потвърди, че те са важно средство в борбата с изменението на климата.

Вибе Вакер измина цялото разстояние с автомобила си, наречен „Синият бандит“, посещавайки 33 страни. За своя воаяж той казва, че е най-дългото в света пътуване с електрически автомобил.

Пътуването от Холандия до Австралия отне малко повече от три години. То бе финансирано от обществени дарения от цял свят, включително електричество за зареждане на „бандита“, храна и място за сън. Вакер посети Турция, Иран, Индия, Мианмар, Малайзия и Индонезия, като маршрутът бе определен от офертите, които получаваше на уебсайта си.

„Исках да променя мнението на хората и да вдъхновя хората да започнат да шофират електрически коли, показвайки предимствата на устойчивата мобилност“, каза Вакер. „Ако човек може да кара е-кола до другата страна на света, тогава електромобилите определено доказват, че са жизнеспособни за ежедневна употреба.“

Вакер заяви, че ако автомобилът не бе електрифициран, той щеше да използва 6 755 литра бензин, за да завърши пътуването. С електродвигател модифицираното превозно средство може да измине 200 километра с едно зареждане и, според Вакер, разходите му за зареждане за цялото пътуване възлизат на 300 долара – за електричеството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*