Построиха най-високата дървена сграда в света – в Норвегия

През март 2019 г. бе завършена кулата Мьоса – най-високата (засега) дървена сграда в света. Тя има 18 етажа (височина общо 85,4 метра). Втора в тази класация остава сградата „HoHo Wien“ в Австрия (84 метра), а трети е манастирът „Peri-Săpânţa“ в Румъния ( 75 метра). Тъй като новата сграда е направена с помощта на специално дърво, което е едновременно устойчиво добито и по природа екологично, то сградата като цяло е много екологична.

Докато скелетът и фасадата на сградата са направени от дърво, плочите на горните етажи (апартаменти) използват бетон за предотвратяване на люлеенето. Най-долните 10 етажа са мястото, където е използвана по-голямата част от специалното дърво „Kerto LVL“ – и се състоят от хотелски стаи и офиси. Тъй като дървесината е висококачествена и лека, строителството е бързо и съответно използва по-малко ресурси.

Бидейки дървена сграда, кулата Мьоса е проектирана с особени мерки за противопожарна безопасност. В допълнение към системата за разпръскване на вода при пожар, каквато имат повечето съвременни сгради, всеки етаж е изграден на отсеци с материали (като Kerto LVL) с гарантирана 90-минутна устойчивост на огън. Според Metsä Wood, когато бъде изложена на огън, необработената, масивна дървесина обгаря отвън и си създава своя собствена пожароустойчива повърхност.

Освен това финландската компания Metsä Wood произвежда материала, използвайки 100% биоенергия и генерирайки малко или даже нулеви отпадъци.

Неизползваемите за строителство сегменти на дървесината, останали след производствения процес, се използват или за производство на пулпа, или за биоенергия.

Кулата Мьоса се възприема като символ на променящите се тенденции в строителната общност. Тя е призвана да доказва, че масивните конструкции са напълно възможни при работа само с устойчиви материали – без да се прави компромис с качеството.

Дизайнерите на сградата Voll Arkitekter се надяват, че кулата ще вдъхнови и други архитекти по света да строят високи сгради чрез използването на устойчиви материали като дърво.

Снимки: Metsä Wood

1 коментар

  1. Грамотността на автора е потресаваща !

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*