Произвеждат еко-текстил от брезови дървесни влакна

Производството на облекла е една от най-неекологичните индустрии в света. Това е и причината за острото противоречие между стремежа към опазване на природата и модерните текстилни материали. Технологията Ioncell, разработена в Университета в Аалто и Хелзинкския университет, използва набор от материали, включително дървесина, рециклиран вестник, картон и стар памук, за да произвежда тъкани по щадящ природата начин. Това е добра новина за околната среда, страдаща както от методите на производството на естествени влакна като памука, така и от производството на синтетични влакна. Новият вид текстил може да бъде рециклиран в края на жизнения си цикъл, което пък значително намалява отпадъците от дрехи.

В страна, която следва стриктни практики за устойчиво управление на горите, дърветата предлагат много по-нисък въглероден отпечатък от традиционните източници на влакна за дрехи. Освен това технологията Ioncell опазва водните басейни, тъй като за текстила се използва “йонна течност”, вместо смеси със съдържание на агресивна химия.

Добивана от брези, дървесината се събира отговорно като част от програма за управление на горите, която отглежда повече дървета, отколкото добива. Веднъж нарязани на по-малки дървени трупи, дърветата се обработват чрез машина, която ги надробява на едри късове. На тази фаза парчетата се се изпращат в “печката”, където се превръщат в листове от пулпа. След това пулпата се смесва с йонната течност, което води до получаване на целулозен материал. След това влакната се навиват на тънка прежда и се превръщат в тъкан.

Дизайнерите и изследователите, участващи в проекта, докладват, че полученият материал е мек и пада естествено, което го прави добър избор за направата на официални облекла, палта, шалове, ръкавици и други продукти. Той също така понася много добре и боядисване.

Въпросните нишки са изцяло биоразградими, тоест влакната няма да генерират вредни за околната среда отпадъци. Освен това в тях не се съдържат каквито и да е синтетични нишки.

Процесът на производство на влакна по технологията Ioncell е все още в етап на научноизследователска и развойна дейност и в момента се произвежда само в малък мащаб. Авторите на метода обаче се надяват да представят първата си търговска продуктова линия още през 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*