Лондон вече има зона за ултра-ниски емисии от транспорта

Лондон вече официално има зона за ултра-ниски емисии (ЗУНЕ). Зоната, която е активна през всички часове на деня и нощта, цели да подобри качеството на въздуха в града, като намали замърсяването, причинено от емисиите от превозните средства.

Всяко превозно средство, пътуващо в зоната, ще трябва да отговаря на строги изисквания за отделяните емисии – ако те са високи, собственикът ще подлежи на глоби.

“Това е знаменателен ден за нашия град. Нашият токсичен въздух е невидим убиец, отговорен за една от най-големите национални зздравни катастрофи на нашето поколение”, сподели кметът на Лондон Садик Кан.

ЗУНЕ започна да работи от 8 април. Всички превозни средства, които не отговарят на стандартите за ниски вредни емисии, но пътуват в зоната, ще плащат по около 12,50 лири на ден. По-големите превозни средства, като камионите и автобусите, ще трябва да плащат почти 10 пъти по-голяма такса.

Зоната ще бъде разширена през есента на 2021 година.

ЗУНЕ е част от по-мащабен план, който цели да “обезкуражи” водачите на превозни средства с високи емисии да пътуват из Лондон. Първият етап от плана стартира с така наречената Т-такса, която влезе в сила през зимата на 2017 г. През двете години оттогава Лондон стана свидетел на спад от около 11 000 превозни средства всеки ден в целевата зона.

Планът също така увеличи броя на превозните средства, които са съвместими със стандартите за ниски емисии в района. Известният градски автопарк от червени двуетажни автобуси например бе модернизиран, за да отговаря на новите изисквания за чистотата на въздуха.

Около два милиона жители живеят в рамките на ЗУНЕ. Те се надяват, че новият план ще подобри качеството на въздуха, така че да отговаря на стандартите, приети от Европейския съюз.

Мрждувременно обаче въвеждането на зоната предизвика и гняв у някои обитатели на кварталите, попадащи в зоната, и бизнеси, действащи в този район. Те възроптаха, че това е поредният удар върху гражданите, които не могат да си позволят да си купят съвсем нова кола. “Сега вече ще ни струва по 25 лири повече на ден да доставяме продукти на ресторантите в централен Лондон”, написа пък бизнесмен в Twitter.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*