Пазарът на системи за съхранение на енергия ще се увеличи 13 пъти до 2024 г.

Глобалният пазар на системи за съхранение на енергия е на път да се разшири 13 пъти във времето до 2024 г., според най-новия анализ на енергийния консултант Wood Mackenzie Power & Renewables. Докладът сочи, че секторът ще се възползва от бързия си растеж в последно време.

Периодът от 2013 до 2018 г. отбеляза значителен растеж за пазара на системи за съхранение на данни, което се изрази в глобален годишен темп на растеж от 74% от гледна точка на инсталирани гигаватчасове. 2018 година обаче бележи рязък възход за и без друго бързо разрастващия се пазар. Налице е ръст от 140% на годишна база. Резултатът се измерва в общо 3.3GW / 6GWh, разгърнати в световен мащаб.

„Повече от половината от инсталациите през този период са включени само през 2018 г., отбелязвайки рязка промяна в търсенето на системи за съхранение на енергия“, каза Рави Мангани, директор на Wood Mackenzie Power & Renewables. По думите му, налице е забележителна тенденция за изграждане на проекти за съхранение в съчетание със слънчева енергия.

Докладът прогнозира, че тази тенденция ще продължи. Между 2019 и 2024 г. се очаква да се развият мащабни пазари за системи за съхранение, които се радват на средногодишен ръст от 38%. Предвижданията са, че САЩ и Китай ще доминират на пазара. Към 2024 г. те ще достигат 54% от общия инсталиран капацитет.

„Епохата на електрификация ще се развие още по-бързо през следващите пет години“, казва Рори Маккарти, старши изследовател на Wood Mackenzie Power & Renewable. „Очакваме проектите за възобновяеми енергийни източници да се превърнат в доминираща тенденция през 2024 г. Това е особено вярно за проектите за съхранение на слънчева енергия“.

По отношение на инвестициите анализаторите смятат, че глобалният пазар за съхранение на енергия ще нарасне шест пъти до общо 71 млрд. долара до 2024 година. От тази сума 14 млрд. долара ще бъдат инвестирани през 2024 година.

Снимка: Nissan

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*