Франция открива най-големия слънчев паркинг-навес

Разработчикът на системи за възобновяема енергия Neoen във Франция е е инсталирал 16,3 MW соларна система върху паркинг в Корбас, Франция.

Обхващайки 12,5 хектара и 4600 паркоместа, инсталацията е най-големият проект за соларен паркинг-навес, построен в страна. Тя отдавна се бори за по-добро място на соларните инсталации в градските пейзажи и продължава да развива глобалната тенденция за инсталиране на PV върху паркинг-зоните.

„Слънчевите навеси придобиват все по-голяма популярност – и мащаб“, казва Джулиет Мутарие, ръководител на проекта в Neoen. „Те се възприемат особено добре от логистични центрове и оператори на паркинги, които се възползват от по-екологичен имидж, местно производство на енергия и нов източник на приходи.“

Проектът на Корбас струва 19,1 млн. евро и е изграден за пет месеца. Системата подава 19,5 GWh електроенергия годишно към мрежата при цена от 0,102 евро за киловатчас референциална изкупна тарифа.

Хавиер Барбаро, управляващ директор на Neoen, казва, че разходите за производство на такъв фотоволтаичен навес са с около 50% по-високи от тези за наземните фотоволтаични системи, но разликата се компенсира до голяма степен от икономиите от спестяванията на таксите за пренос на електричеството. „Можете да произвеждате електроенергия на около 80-90 евро/MWh със слънчев навес, в сравнение с около 50-60 евро/MWh за наземен масив. Но не забравяйте, че също така спестявате 30 евро/MWh за разходите за такси за пренос“.

Неоен MD добави, че предизвикателството за соларните навеси е, че няма локално търсене на електроенергия. С навлизането на електрическите превозни средства обаче това ще се промени.

Снимка: Neoen

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*