Пуерто Рико върви към 100% възобновяема енергия

Само ден след като Градският съвет на Чикаго одобри плана на кмета Рах Емануел градът да достигне състояние, в което използва 100% възобновяема енергия, не по-късно от 2035 г., Пуерто Рико последва примера му. Губернаторът Рикардо Росельо подписа документ, който определя целта 100% от енергията да идва от възобновяеми източници в срок до 2050 г.

Подписът на Росельо едва ли е изненадващ, като се има предвид, че той е силен поддръжник на стремежа за цялостно декарбонизиране на доставките на електроенергия на острова, използвайки възобновяема енергия. Според П. Дж. Уилсън, президентът на Сдружението за съхранение на слънчева енергия в Пуерто Рико, “това е само началото”.

Някои от детайлите в плана обхващат:

  • забрана на въглищните електро централи от 2028 г.
  • въвеждане на максимален срок за одобрение от 90 дни за проекти за слънчева енергия за коерсиални и индустриални проекти (от 25 kW до 5 MW)
  • установяване на автоматично свързване към мрежата за жилищни слънчеви системи под 25 kW
  • освобождаване на системите за съхранение на енергия от данъци върху продажбите

Всичко това се случва в момент, когато американското министерство на енергетиката призовава островът да изгражда повече инфраструктура за доставка и разпределение на природен газ. Според UtilityDive, плановете на САЩ предвиждат 1200 до 1600 MW инсталации на природен, което – според ведомството – може да “значително повиши надеждността и устойчивостта на енергетиката в Пуерто Рико”.

Фактът, че по-голямата част от прекъсванията на електроенергията са причинени от скъсване на електропроводи, прави тези твърдения спорни. .

Така или иначе може да се очаква, че комбинацията от природен гази и соларни инсталации със ситеми за съхранение навярно ще изиграе важна роля за Пуерто Рико, като се има предвид, че голяма чат от електриеството там сега се добива от въглища и петрол.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*