Белгийски учени разработват панел за слънчев водород

Изследователски екип от белгийския университет Льовен твърди, че е създал водороден панел, който може да преобразува 15% от слънчевата светлина в газ-водород. „Разбира се, слънчевата светлина е част от картината и нашият панел изглежда като слънчев панел – но ние предпочитаме да го наричаме водороден панел“, казват изследователите.

Екипът заяви, че панелът, който интегрира улавянето на слънчевата енергия и производството на водород в едно устройство, може дневно да генерира 250 литра водороден газ от влагата във въздуха. „Дори пустинният въздух има достатъчно водна пара, така че можете да приложите този процес навсякъде“, казват изследователите.

Екипът от Льовен казва, че производството на водород с помощта на панела е по-ефективно от конвенционалните методи за производство на този газ. Около 20 панела от този вид, казват учените, могат да захранват и отопляват добре изолирана къща с термопомпа през цялата зима.

Въпреки това изследователите не коментираха разходите, свързани с разработването на процеса. „Подадохме няколко заявки за патент. Докато те все още са на изчакване, би било твърде рисковано да се коментират подробности,“ заявиха изследователите.

Учените твърдят, че са успели да преодолеят проблемите, свързани с управлението на водите, чрез създаването на технология, която може да се справи с температури, които могат да достигнат 50-70 градуса Целзий в панела – и чрез създаването на система, която може да работи при силен дъжд и при ниска влажност. „Нашата система произвежда водороден газ по въглеродно неутрален начин: ние извличаме водна пара от въздуха, използваме я за производство на енергия, а в края на цикъла тя отново става водна пара”, добавя групата.

Засега панелът е далеч от търговско производство. Той ще бъде допълнително тестван в малък мащаб в продължение на две години, за да се открият и поправят всички останали недостатъци и „да се превърне в солиден търговски продукт”.

1 коментар

  1. Много добър сайт, но с ужасен правопис и редакция.
    Примерен цитат: „Докато те все още са на изакване, би било твърде рисковано е да се оментират подробности,“ зяаявиха изследователите.“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*