Зелените покриви могат да подобрят качеството на въздуха вътре в сградите

Зелените покриви без съмнение осигуряват допълнително пространство за отглеждане на растения и пречистват градския въздух. Но тези екологични покриви могат също така да подобрят качеството на въздуха вътре в сградите, като намаляват нивата на озон, идващ отвън.

Учени от Университета в Портланд са провели проучването в голяма търговска сграда в Портланд. Изследователите са инсталирали устройства на покрива, който е бил разделен между традиционна покривна мембрана и зелен покрив. Уредите измервали нивата на озон във въздуха около и в сградата. Учените открили, че растенията на покрива са помогнали за улавяне на озона, попречвайки му да навлезе вътре в сградата.

Новото проучване добавя още една точка към увеличаващия се списък на ползите от зеления покрив. Според Phys.org това включва възможността за филтриране на въглероден диоксид от градския въздух, улавяне на фини прахови частици, термоизолация за сградата, подпомагане на биоразнообразието в градската среда, намаляване на водния отток след големи бури. Да не говорим за всички зеленчуци и растения, които могат да се отглеждат локално и да се консумират от местната общност.

Но как растителността улавя озона и го отстранява от въздуха?

Процесът на улавяне на озона се нарича сухо отлагане, при което частиците във въздуха се натрупват върху твърди повърхности. Процесът на сухо отлагане е напълно естествен и е доказано, че е ефективен начин за филтриране на въздуха. Преди новото изследване обаче учените не знаеха, че зеленият покрив може всъщност да подобри качеството на въздуха на закрито.

Трябва да се отбележи, че проучването, публикувано миналия месец в “Сгради и околна среда”, е проведено само за няколко дена. Учените, ръководили изследователските дейности, признават, че трябва да бъдат направени повече проучвания по темата, измервайки замърсяването за по-продължителен период от време. Те искат да разгледат влиянието върху други замърсители, освен озона. Ако това се случи, ще разберем по-добре по-мащабните ползи от зелените покриви – и колко могат да допринесат за по-доброто качество на въздуха в затворени помещения.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*