Учени намират начин да произвеждат възобновяема енергия от…. снега

На фона на все по-интензивната промяна на климата генерирането на енергия в студения и снежен сезон вероятно ще е все по-интересно предизвикателство за света. Сега учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са измислили начин да произвеждат енергия от…. снега.

Изследователите наричат своето устройство „снежно-трибоелектричен наногенератор“. Той работи чрез генериране на енергия от статичното електричество. Както обяснява водещият учен по проекта Ричард Канер, статичното електричество се получава тогава, когато материал, който е склонен да отдава електрони, влезе в контакт с материал, който е склонен да ги улавя. Снегът естествено носи положителен заряд и отдава свободни електрони. Това го прави идеален материал за генериране на енергия.

Според универитетския екип, „снежно-трибоелектричният наногенератор“ е направен от силиций, който има отрицателен заряд и активно улавя положителни електрони. След като материалът придобие положителните електрони, устройството събира заряда и го превръща в електричество.

„Устройството може да работи в отдалечени райони, защото генерира собствена мощност и не се нуждае от батерии“, споделя Канер.

Освен да произвежда електроенергия от снега, устройството може да извършва и друга полезна работа – паралелно. „Снежно-трибоелектричният наногенератор“ може да изчислява средните стойности на снежната покривка, както и скоростта и посоката на вятъра. Канер и неговият екип се надяват да интегрират устройството и в съществуващите слънчеви панели, което пък ще даде възможност на собствениците на жилища да произвеждат изобилна енергия през цялата година.

Засега не е ясно кога „снежно-трибоелектричният наногенератор“ ще може да се превърне в уред, достъпен за широката публика. Учените са произвели прототипа с помощта на 3D принтер, електрод и силиций, което го прави едно от най-евтините устройства за възобновяема енергия на пазара. Затова да се надяваме, че ще го комерсиализират скоро.

2 коментара

  1. Само да отбележа, че не е силиций, а силикон. Редно е да поправите превода.

  2. Трудно е да се улавят положителни електрони, когато имат отрицателен заряд 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*