Вятърен парк с 1000 турбини завладява северна Швеция

Докато обществената опозиция често блокира или най-малкото затруднява нови проекти за вятърна енергия, Швеция успя да стартира проект за най-големия вятърен парк в Европа, наброяващ над 1000 гигантски турбини, без почти никакви протести. Как ли? Гигантският вятърен парк Маркбигден, обхващащ повече от 500 квадратни километра – се строи в почти необитаем, пуст участък от северна Швеция.

„Ако аз да опитам да направя същото нещо в Германия, ще ми отнеме 20 години да получа съгласие от всички,“ казва Волфганг Кроп,германският ръководител на проекта. По думите му, в друга страна на такава площ биха били разположени 10 000 имота на различни собственици, докато тук в огромното пространство има едва трима стопани. три. „Ето защо дойдохме в Швеция в търсене на по-добро място, – каза Кроп. – В южната част на страната е много трудно. Там има ферми, ваканционни жилища. Тук на север няма нищо и никой“.

Дружеството Кроп – Svevind, клиент на немския вятърно-енергиен гигант Enercon, е водещ партньор в изграждането на парка с 1101 вятърни турбини, който трябва да бъде готов до 2022. След това те трябва да произвеждат толкова енергия, които биха генерирали два ядрени реактора.

<Заводът се простира из огромната площ с гъста борова гора, тук-там нашарена от разпръснати селца, състоящи се от по няколко ярко боядисани дървени къщички. Те са заобиколени от тишина, нарушавана само от време на време от някоя кола или боен самолет от съседната авио-база, набиращ скорост по време на тренировъчна мисия.

Горското стопанство, хартиената и металната промишленост в региона са изправени пред нови регламенти и закони относно околната среда и климатичните промени, които ги задължават значително да намалят своите въглеродни емисии до 2020 година.

Това е нещо, което ще се повлияе осезаемо от промяната на енергийния добив. „Ние искаме да превърнем този регион в нов център на зелено производство на енергия“, казва Робърт Бергман от Solander Science Park, научна лаборатория в Питеа, където освен всичко друго изучават и потенциала на дървесните и хартиените горива.

Проектът също така е считан от много хора и за нов източник на доходи и стимул за хората да останат в околните, все по-обезлюдени села.

Въпреки рядкото население около парка, има все пак някои инакомислещи гласове. Най-силна опозиция са местните хора от народа Сами, които се страхуват, че високите турбини ще повлияят много негативно на районите за паша на техните елени, които и без друго вече са значително засегнати от горското стопанство и туризма в района.

В края на април местният съвет на Сами отказа да приеме изплащането на компенсационен пакет в размер на 5000 крони (520 евро) за всяка турбина за година. Това прави общо повече от пет милиона крони всяка година за целия вятърен парк.

„Ние казваме не. Сумата не отговаря на проблемите, които паркът ще причини, и заплахите, които създава за нашите стада,“ казва Андерс Рут, който оглавява местния съвет Йостра Кикейяуре. „Същият брой северни елени ще трябва да се хранят на много по-малка площ, която ще бъде много по-развита,“ добави тя. По думите й, парите няма да помогнат и не е възможно да се намерят други терени за паша на северните елени. Цяла четвърт от районите за паша на животните ще бъде засегната от парка.

В опит да успокоят критиците, създателите на проекта са наблегнали на това да няма огради в района, но предвидените около 600 км нови пътища през гъстите гори при всички случаи ще свият драстично областта, в която елените могат да бродят свободно.

От Svevind казват, че разбират проблемите на собствениците на елените, но че няма по-добра алтернатива за мястото на парка.

1 коментар

  1. Шведите за пореден път доказват, че са в аванграда на човечеството. 🙂

Коментарите са заключени