Гърция разработва плаващи ветроенергийни паркове

Гърция скоро ще е готова да обяви първия си международен търг за инсталиране на плаващи вятърни паркове в гръцки води. Генералният секретар на министерството на енергетиката в страната обясни, че конкурсът най-вероятно ще започне през втората половина на 2020 г. Тогава, според плана, трябва да е готова съответната регулаторна рамка.

Новината дойде от секретаря на енергийното ведомство Михалис Верриопулос, който говори на семинар, проведен от норвежкото посолство в Атина в петък. Форумът бе съорганизиран от Гръцката асоциация за вятърна енергия (HWEA / ELETAEN) – група, представляваща фирмите в страната, който са активни във ветроенергийния бранш.

Търгът ще се съсредоточи върху конкретен регион от морето, който вече е избран от министерството, обясни Верриопулос. Както и при други подобни проекти, първо ще бъде направена процедура за оценка на въздействието върху околната среда, която ще бъде отворена за обществен дебат за всички заинтересовани страни.

Макар че заложеният срок за провеждането на този международен търг е близо, според гръцките стандарти, тази година ще се проведат общи избори. Това означава, че има риск от значително забавяне на процедурата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*