Европа инвестирала 27 милиарда евро в нови вятърни паркове през 2018 г.

Европа е инвестирала 27 милиарда евро в нови вятърни паркове през 2018 г. Вложението ще финансира рекордно количество бъдещи нови мощности за добив на вятърна енергия, според WindEurope.

Ветроенергийният сектор е получил 60% от всички нови инвестиции в нов енергиен капацитет в Европа през миналата година“, каза изпълнителният директор на WindEurope Жил Диксън. „Това беше рекордна година за количеството на финансираните нови вятърноенергийни мощности. Намаляването на разходите означава, че инвеститорите вече получават повече мегавати за всяко евро, което инвестират. Кредиторите пък са по-спокойни за рисковете, така че и разходите за финансиране също намаляват”, каза Диксън. По думите му, Европа трябва да продължи да инвестира значителни суми във вятърноенергийни системи, ако иска да изпълни целта си за 32% дял на възобновяемата енергия за 2030 година.

Инвестираната сума е сходна с тази в предходните години. Но благодарение на намаляването на разходите сега парите ще финансират рекордните 16,7 GW нови вятърни мощности. 1 MW нов капацитет за производство на вятърна енергия на сушата сега изисква само 1,4 милиона евро капиталови разходи. Това представлява значително намаление спрямо изискваните 2 милиона евро за мегават през 2015 г.

WindEurope добави, че 1 MW нов вятърен капацитет в морето сега изисква 2,5 милиона евро – в сравнение с 4,5 милиона евро през 2015 година.

По-голямата част от бъдещия нов капацитет, за който са направени инвестиции миналата година, е за вятърни системи на сушата: 12,5 GW. Офшорният вятър възлиза на 4,2 GW.

Общо 190 ветроенергийни парка в 22 различни страни в Европа са достигнали до етапа на окончателно инвестиционно решение миналата година.

Северна и Западна Европа все още отчитат най-много нови инвестиции.

Обединеното кралство е най-големият инвеститор, най-вече в офшорни вятърни системи. Швеция е на второ място.

Инвестициите в Южна и Централна и Източна Европа възлизат на едва 4% от общата сума.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*