Активисти съдят Канада за планове за изграждане на „умен град“ в Торонто

Канадската асоциация за граждански свободи (CCLA) се зае да съди Waterfront Toronto и федералните, провинциалните и общинските власти заради проект за изграждане на „интелигенен град“ в канадския град – разработка на Sidewalk Labs, която собственост на Alphabet, компанията майка на Google.

Waterfront Toronto и трите нива на управление са „продали“ конституционните граждански права на свобода от следене на „глобалния мастодонт в сферата на наблюдението и събирането на поведенчески данни Google“, каза на пресконференция Майкъл Брайънт, изпълнителен директор и генерален съветник на CCLA.

„Сделката на Waterfront Toronto с Google … и трябва да бъде анулирана. Тези споразумения противоречат на административното и конституционното право и създават ужасен прецедент за останалата част от страната“, обясни още Брайънт. Наблюдението, което ще се осъществява, е нередно, незаконно, погрешно – независимо дали става дума за компания, която търси печалба, или за държавна организация, смятат активистите. „Всички ние заслужаваме нещо по-добро от нашите федерални, провинциални и общински власти, ”каза Брайънт.

Проектът за футуристичен, сензорен квартал в града предвижда различни аспекти на автоматизация на градските дейности като светофари, които проследяват пешеходците, роботи, които транспортират боклука през подземни тунели, и безпилотни автобусни линии.

Активистите се опасяват, че всичко това означава твърде много събиране на лични данни. То ще влезе в разрез с правото на лична неприкосновеност на хората. Делото повдига въпроса дали наистина може да бъде придобито „разумно съгласие“ за схемата. Защитниците на неприкосновеността се опасяват, че в действителност проектът е невъзможен без постоянно и повсеместно наблюдение.

От своя страна Waterfront Toronto заяви, че прекетът е на твърде ранен етап а оценка на претенциите на CCLA. Предстои решението на съдиите в Онтарио по този въпрос.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*