Задава се ново поколение сградно-интегрирани фотоволтаици

Федералната политехническа школа в Лозана (EPFL) наскоро даде ход на изследователски проект, който има за цел да ускори внедряването на сградно-интегрирани фотоволтаични системи във фасадите на сградите. Началото на проекта предшества новите строителни разпоредби, които ще изискват новите сгради в ЕС държавите-членки да бъдат „почти нулевоенергийни” до 2020 г.

Изследванията са насочени към модифициране на кристалните силициеви клетки – които са доказано достатъчно надеждни в дългосрочен план, за да бъдат вграждани още в процеса на строителство – така че да се комбинират с други желани качества и атрибути на строителните материали като изолация, звукоизолация и визуално-естетични качества. Така фотоволтаиците могат да станат естествени и полезни части от фасадите, вписвайки се добре в различни визуални конфигурации, подпомагайки останалите средства за постиганена хубав дизайн и енергийна ефективност.

Сградно-интегрираните фотоволтаици не са новост, но засега технологията остава пазарна ниша. Добрите проекти са рядкост. Значение имат и цената, и предпочитанията на архитектите и собствениците на сгради, които се притесняват относно ограниченията в дизайна. Проектът на име “Be-Smart” обещава да се справи и с двете.

В проекта участват 15 партньори, включително Швейцарският център за микроелектроника (CSEM), както и други изследователски институти, компании за фотоволтаични материали, архитекти и строителни фирми. Според уебсайта на Be-Smart, целите включват намаляване на производствените разходи на компонентите на BIPV с 50% до 2020 г. и със 75% до 2030 г. спрямо нивата от 2015 г.

„Използването на сградно-интегрираната фотоволтаика във фасадите и в строителния сектор се разширява бързо, отчасти благодарение на пионерската технология, разработена от EPFL и CSEM“, казва Лори-Емануел Пере-Аеби, координатор на проекта. Той ще продължи четири години. И има 8 155 517 евро финансиране по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС.

Снимка: Solaxess

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*