Къща в Италия е вградена в земята и покрита със зелен покрив

В италианската долина Ейсак, насред хълмовете, стои стара структура – „ферма-двойка“, построена преди много години, вкопана в хълма. Новият собственик на това място е решил да превърне този класически имот в подходящ дом, след като поживял вътре в продължение на две години. Модернизираният дом, останал частично вграден в земята, е покрит със зелен, тревист покрив, който хем отдава почит към стария дизайн, хем има изолационни свойства, хем слива дома с природната среда.

В допълнение към старата структура архитектите са предвидили и нова сграда, която се свързва с по-старата сграда, така че целият дом се простира от изток на запад, скрит в планината. Двете сгради са свързани посредством естествено каменно стълбище, а два продълговати оберлихта са малкото видимо доказателство за съществуването на „подземния“ дом. От южната страна има стена от бетон и стъкло, която служи като прозорец и позволява изгледи към долината изотвътре.

Както може да се очаква за едно вкопано в земята жилище, интериорната декорация е доминирана от естествени цветове. Дървени дъски обгръщат стените, а таванът е направен предимно от същия открит бетон, който се вижда от зеления покрив. Обзавеждането също е тонирано предимно в нюанси на кафяво. В дома има чиста, облицована, минималистична кухня.

От дневната и спалнята се откриват гледки към долината Ейсак и Доломитите. Въпреки че домът е предимно подземен, архитектите са успели да предвидят високи тавани и открити пространства в дома, добавяйки модерен елемент. Посетителите се радват на естествена светлина в цялата къща благодарение на големите оберихти.

Архитектите от Pavol Mikolajcak Architekten са избрали използването на щадящи природата материали – като естествен камък, открит бетон, стомана и дърво – за да създадат модерен дом, който има и голяма историческа стойност.

Снимки: Оскар ДаРиз за Pavol Mikolajcak Architekten

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*