Shell с ново състезание за финансиране на чисти технологии

Компаниите за петролни продукти може да са антоним на всичко, свързано с екологията, но тези от тях, които имат далновидни мениджъри, вече се насочват към бизнес в сферата на чистата енергия и поетапно загърбване на мръсните горива. Следвайки такава политика, петролният гигант Shell има набор от програми за намиране на иновативни решения в областта на еко-енергията. Едно от тях е конкурсът за млади предприемачи, разработващи чисти енергийни технологии.

Сега Shell стартира четвъртия си годишен конкурс за чисти технологии, разширявайки програмата, за да формира два „потока“ – един за новостартиращи и един за разширяващи се фирми.

Предизвикателството на енергийния гигант New Energy Challenge е насочено към младите предприемачи от Европа и Израел, които разработват технологии за екологична енергия и други техники, които имат потенциала да преобразят енергийната система. Чрез конкурса те могат да спечелят финансиране и подкрепа за своя бизнес. Надпреварата се организира в партньорство с Rockstart, YES! Delft и Get in the Ring.

За да се увеличи конкурсният ефект, тазгодишният фокус ще бъде насочен както към новостартиращи предприятия, така и към разрастващи се организажии. За всички тях предизвикателството обещава подкрепа за иновативни, нисковъглеродни енергийни технологии, които обхващат няколко области: мобилност, енергийно управление, съхранение на енергия, водородни системи.

Правейки разграничение между новостартиращи и разрастващи се компании, конкурсът предлага на успешните компании с различна степен на зрялост по-подходящи нива на подкрепа – като коучинг, експертиза и достъп до мрежата на Shell.

Единият „поток“ от състезанието предлага на стартиращи фирми програма, разработена от YES! Delft, чрез която финалистите ще мгоат да изградят своите бизнес-планове и да обменят идеи с експерти. Победителят ще получи минимум 100 000 евро за изработване на доказателство на концепцията програмата Shell GameChanger.

Вторият „поток“ предлага възможност за разрастващи се фирми за разработване на пилотно предложение, след което победителят ще разработи пилотния проект с Shell Ventures и Shell’s Retail с цел да стартира пилотна програма чрез инфраструктурата на Shell.

Конкурсът е отворен за участие до 24 май 2019 г., след което ще бъдат избрани финалисти и те ще бъдат поканени да се присъединят към финалната седмица през октомври.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*