Електрически самолет-амфибия полетя над земята

Прототипът на електрически самолет-амфибия на име P2 Xcursion за първи път се издигна в небето над технологичния парк „Егемоен“ в Норвегия. Двуместният самолет, управлявам от пилота Ескил Амдал, и преди е летял на ниска височина над земята – през юни 2018 г., но направи първия си пълноценен полет на 30 март тази година след като одит от норвежката агенция по полетите.

Десетминутният полет е бил извършен само с електрическо захранване на двигателите. Самолетът е направил серия маневри за тестване на управляемостта, както и статична и динамична стабилност. Според компанията-създател на машината – Equator Aircraft, P2 Xcursion е изпълнил всичко очаквано, а получените данни от тестовия полет ще бъдат използвани за подобряване на дизайна.

Прототипът летял само със своя 97 kW двигател ENGIRO M97, задвижван от литиево-йонни батерии с тегло 100 кг., което му дава обща издръжливост за полет от около 35 минути. По-късните версии, според Equator Aircraft, ще могат да останат във въздуха до 105 минути, а при включване на генератора Energio и дизеловия двигател Wankel такъв самолет ще може да пътува до шест часа.

P2 Xcursion е проектиран да бъде не само достъпен, но и да има необичайно просторна кабина, която може да вози двама души плюс щедро количество багаж. Корпусът е изработен от композитен материал и тежи само 750 кг., а може да вози товар от 240 кг. Движи се със скорост до 130 възела (241 km/h).

Снимки: Equator

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*