Соларните панели изискват все повече сребро

Нарастването на търсенето на слънчеви панели оказва влияние върху глобалната цена на среброто. Това може да доведе до повишаване на разходите за производство на слънчеви панели в бъдеще, показва ново изследване от Университета в Кент.

Среброто е основен елемент в производството на слънчеви панели. Така е, защото то има най-висока електрическа и топлинна проводимост. Като такъв, металът бива използван сериозно в производството на слънчевите панели: употребяват се около 20 г. на панел. Това се равнява на около 6,1% от общата стойност на разходите за изграждане на всеки панел.

В своя анализ изследователите са използвали данни от тримесечните цени на среброто, измерени от London Bullion Market, инсталирания капацитет за добив на слънчева енергия и брутното производство на соларна електроенергия между 1990 и 2016 г. Те набелязали корелации в търсенето и разходите.

Данните ясно показват покачване на цените на среброто в приодите, когато е налице увеличено търсене на слънчеви панели, като например след глобалната рецесия от 2008 г. Това показва причинно-следствената връзка между двете променливи. По подобен начин цените са нараснали след 2011 г., когато се разрасна глобалната загриженост относно все по-високите цени на петрола, а това доведе до ускорено преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Изследователите добавят, че ако цените продължат да нарастват, това може да направи производството на слънчеви панели и последващите разходи за продажбите им по-високи. Може да се наложи намесата на на правителствата – например чрез енергийни кредити или освобождаване от данък върху продажбите. От друга страна тенденцията може да доведе до стимулиране на разработването на слънчеви панели, които използват различни материали, вместо сребро. Това обаче изисква технологични пробиви, които да направят възможно използването на алтернативни материали като алуминий или мед – а в момента те остават далеч под качеството на среброто.

Докладът на учените бе публикуван в журнала Environmental Science and Pollution Research.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*