Разтопяването на Арктика ще коства 70 трилиона долара

Освобождаването на метан и въглероден диоксид от размразяването на вечните ледове ще ускори глобалното затопляне и ще доведе до климатични въздействия, които се равняват на 70 трилиона долара. Това сочи най-новото проучване на икономическите ефекти от топенето на Арктика.

Ако страните по света не успеят да спазят и дори подобрят ангажиментите си от Париж, освобождаването на метан, съчетано със загубата на белите повърхности, отразяващи тооплината, ще доведат до близо 5% увеличение на глобалното затопляне – и на свързаните с него разходи, се казва в доклад, публикуван на Вторник в Nature Communications. Авторите твърдят, че тяхното проучване е първото, което изчислява икономическото въздействие на стопяването на ледовете и намаленото албедо – мярка за това колко светлина, която дотига повърхността на земята, се отразява, без да се абсорбира. Анализът се основава на най-напредналите компютърни модели. Програмата показва как дестабилизираните природни системи ще влошат проблема, причинен от емисиите, резултат от човешката дейност – и това ще направи глобалния проблем по-труден и по-скъп за решаване.

Учените са анализирали процесите в запасите от замразена органична материя в земята до три метра дълбочина. Когато органичната материя, която е замразена под почвата от векове, се топи и гние, се освобождават парникови газове. Те вече се отделят все по-интензивно дори при сегашното ниво от 1 градус Целзий глобално затопляне. И все пак засега въздействието е малко. Много повече ще станат парниковите газове, когато температурите се повишат над 1,5°С.

При сегашната траектория на затопляне от поне 3°С до края на века се очаква разтопяването на вечно замръзналата земя да достигне до 280 гигатона въглероден диоксид и три гигатона метан. Метанът има 10 до 20 пъти по-силно парниково въздействие от CO2.

Това би увеличило глобалното изменение на климата, а разходите, породени от процеса, ще костват 70 до 150 милиона долара периода до 2300 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*