Ню Йорк забранява неефективните стъклени небостъргачи

Щатът Вашингтон ще разчита изцяло на въглеродно неутрална енергия до 2030 г., а емблематичният град Ню Йорк ще похарчи $ 14 млрд. долара за намаляване на въглеродния си отпечатък. Законопроектът бе представен тази седмица.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио разкри набора от предложения, които целят намаляване на емисиите на парникови газове с близо 30% до 2030 г Това е крайният срок, определен от учените на ООН за ограничаване на затоплянето до 1.5 градуса.

“Всеки ден, в който чакаме, е ден, в който нашата планета се приближава до точката, от която няма връщане назад. Новият “зелен курс” на Ню Йорк се изправя срещу тази реалност”, каза де Блазио. “Изправяме се срещу същите интереси, които създадоха климатичната криза и задълбочиха неравенството. Нямаме време за губене. Сега предприемаме действия, преди да е станало твърде късно.”

Програмата на Ню Йорк е наречена OneNYC 2050. Тя цели да постигне въглеродна неутралност и 100% чиста енергия до 2050 г. чрез модернизиране на сградите в града, транспорта и увеличаване нна дела на чистата енергия.

За първи път в Ню Йорк и в целия свят е взето решение всички сгради с площ над 2500 квадратни метра да подлежат на енергийни одити и подобрения за намаляване на емисиите им. Подобни сгради в Ню Йорк има много – над 50 000 в целия град. Сградите представляват 70% от въглеродното замърсяване на града. Планът забранява неефективните изцяло стъклени конструкции, много от които всъщност са определили емблематичния облик на града. Такива сгради ще трябва да се модернизират, за да отговарят на строги нови условия за енергийна ефективност.

Освен това, градската администрация ще се стреми да захранва своите дейности със 100% чиста енергия.

Целият пакет от мерки ще струва 14 млрд. долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*