Пчеларска работилница в Бразилия използва устойчив дизайн

В стремежа си към опазване на тропическите гори в северната част на Бразилия тази пчеларска работилница е проектирана така, че да има минимален отпечатък върху околната природа. Проектирана е от Estudio Flume – архитектурно бюро от Сао Пауло, и е наречена Casa do Mel. Разположен обслужва кооперация на пчелари, формирана от 53 производителя на мед и пчелни продукти. За да се намали въздействието върху природата, сградата следва пасивните слънчеви принципи и включва разнообразни устойчиви стратегии като био-биореактор и система за събиране на дъждовна вода.

Разположена на стръмен наклон, Casa do Mel деликатно е покрита от бетонна плоча, окачена въхру пилони.Това е по-икономичено решение в сравнение с по-конвенционалния подход на изкопни дейности при строежа. Конструкцията подпомага естественото проветрение на интериора. Повдигнатият двуслоен покрив (плоча + гофрирани ламаринени листове) и перфорираните стени, направени от бетонни блокове, също носят ефект на охлаждане и проветрение в работното пространство.

“Ориентацията на Casa do Mel е замислена с оглед местния климат, давайки приоритет на топлинния комфорт и естественото осветление на работното пространство”, обясняват архитектите за сградата. “Най-постоянните помещения, като контейнерите и помещенията за обработка на мед, са разположени с лице на изток, за да се възползват от слънчевата светлина на т ранната сутрин.”

За отговорно справяне със сивата вода архитектите са предвидили засаждането на кръг от бананови дървета, така че да се използва кореновата система за третиране на водата и предотвратяват замърсяването на почвата.

Органичните отпадъци се третират в био-биореактор, където се превръщат в органичен компост.

Покривът е конкструиран като пеперуда, което спомага за улесняване на събирането на дъждовна вода. Тя се използва за непитейна употреба, като например за промиване на тоалетните.

Изображения: Estudio Flume

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*