“Плогването“ става мода по цял свят

Плогването – шведският феномен, при който бягащите за здраве събират боклуци по пътя си, докато спортуват сред природата – става глобална мода. И природозащитници, и фитнес-маниаци черпят ползи от новата тенденция.

Плогването води началото си от шведа Ерик Ахлстром, който през 2016 става известен с това, че събира боклуци, докато бяга из парковете в градчето Аре – домакин на последните световни първенства по ски алпийски дисциплини. Сега обаче неговото решение се разпространява по целия свят. „Световният рекорд всъщност е в Мексико Сити. Там четири хиляди души плогваха в един ден. Но мисля, че около 10 хиляди души го правят редовно в Индия. В Индия най-голямата тенденция при бягането е плогването,“ казва Ахлстром пред Ройтерс.

В последно време Ахлстром не остава сам по време на своя джогинг – присъединяват се по няколко дузини хора, които искат да плогват. Те носят със себе си пликове за боклук. Навлизат в алеите, но скоро потъват сред храстите, навеждайки се да съберат боклуците, които се крият в шубрака.

Плогването поддържа човек в по-добра форма. „Трябва да се навждате и клякате, а не само да бягате. Натоварва се цялото тяло,“ обяснява Ахлстром.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*