Онтарио отменя плана си за мащабно залесяване

Онтарио отмени плановете си за намаляване на въглеродния си отпечатък. Премиерът на Онтарио Дъг Форд реши да отмени инициативата, която предвиждаше засаждането на 50 милиона дървета в провинцията.

Това не е първият еко-план, бастисан от Форд, който преди това отмени проекта за таван за въглеродните емисии, който щеше да носи на регионалното правителство милиарди долари. Форд също така отмени и плана за изпитване на автомобилите за вредни емисии. Ала последният му ход може да има много по-големи последици.

Засаждането на дървета е един от най-добрите начини за естествено усвояване на въглерода и намаляване на замърсяването на въздуха. Дърветата действат като филтър и поглъщат въглерода в атмосферата, съхранявайки го в своята дървесна и листна маса. Милионите дървета, за които се предполагаше, че ще бъдат засадени в Онтарио, биха имали голямо влияние върху намаляването на въглерода в провинцията. Тази възможност обаче беше смазана с последното решение на Форд.

Вместо да засажда дървета, той прецени да използва парите, предвидени за залесявания, за да финансира друга инициатива – свързана с бирата. Роб Кийн, лидер на групата „Горите на Онтарио“, казва, че отмяната може да засегне горите в региона, на които е нужно минимално покритие от 40%, за да оцелеят. Кийн казва още, че не-засаждането на дървета ще увеличи ерозията в районите на Онтарио, които са склонни към наводнения. Водните тела в региона, включително езерата и реките, ще се затоплят заради липсата на сянка от дърветата.

Не на последно място, качеството на водата и на въздуха ще намалеят в резултат на отменената програма.

Форд не коментира ответната реакция, получена от администрацията на областта. Може би все пак законодателите ще осъзнаят грешката и ще направят всичко възможно да намалят въглеродния отпечатък на провинцията в близко бъдеще.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*