Някои биоразградими пликове не се разграждат 3 години след изхвърлянето

Биоразградимите пластмасови торбички не са толкова екологични, колкото техният етикет предполлага. Нови изследвания сочат, че тези полимери могат да оцелеят няколко години в различни среди, без да се разградят. Изследователите тествали различни видове биоразградими найлонови торбички и установили, че пликчетата са все още здрави след три години в земята, във вода или във въздух. Нещо повече – толкова здрави са, че пак могат да се използват за носене на покупки.

Изследването бе публикувано наскоро в списанието “Науки и технологии за околната среда”. Учените смятат, че техните експерименти показват, че биоразградимите торбички може да не са надежден заместител на пластмасите за еднократна употреба, тъй като скоростта на разграждане е много по-малка, отколкото се смяташе преди. Това означава, че попаднали в околната среда, те са не по-малка заплаха за животните от своите не-биоразградими аналози. „След трите години бях наистина изумен, че някои от торбите все още могат да издържат товар”, обясни водещият изследовател Имоген Напер. “Да могат биоразградимите торбички да са в състояние да направят такова нещо, това си е изненадващо”.

Изследователите тествали пет вида найлонови торби. Това включва биоразградими, оксобиоразградими, компостируеми и полиетиленови торби с висока плътност (конвенционална пластмаса). Единствената торба, която напълно се разгражда в морска среда, е компостируемата: тя напълно изчезва за три месеца.

Причината, поради която компостируемите торбички не се разграждат добре в други среди, е, че са предназначени да се разграждат благодарение на водолюбиви микроорганизми. Ако пликовете бъдат закопани в почва, която няма подобни организми, торбите няма как да се разградят.

Въз основа на констатациите експертите смятат, че широката общественост се заблуждава, когато става въпрос за биоразградимите торби, и че от компаниите-производители трябва да се изисква да променят етикетирането си, за да съответстват на реалността.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*