Ще строят небостъргач от повторно използвани материали в Копенхаген

Датските архитектурни фирми Lendager Group и TREDJE NATUR искат да докажат, че от повторно използвани материали могат да се строят високи сгради. Те са замислили и проектирали CPH Common House – проект за първия в света небостъргач от повторно използваиматериали. Той би трябвало да се появи в Копенхаген. Облечен в зеленина, стъпаловидно построен, той ще бъде изграден от рециклирани материали “в безпрецедентна степен”, спестявайки около 1 174 тона въглеродни емисии.

CPH Common House е нов акцент върху устойчивостта, който се полага върху класическата представа за сградите в Копенхаген – такива с вътрешен двор; има огромна градина и дизайн, който наблага на голямото количество количество естествена светлина в апартаментите и пространството при терасите. Архитектите са замислили използването на 17 577 тона отпадъчни материали, които да бъдат рециклирани и използвани повторно. Това включва рециклирани плочки и рециклиран бетон с прченца тухли, рециклирани рамки от прозорци, използвана дървена ламперия и рециклирани дървени подове.

За да се създаде връзка със съществуващата градска структура, сградата черпи елементи от традиционния наоколо блоков модел и активира улицата с 30 000 квадратни метра търговски пространства, разположени в основата на сградата.

Озеленените тераси и просторният двор създават среда за срещи на хората, като жителите ще имат достъп и до частни покривни тераси от апартаментите.

Дъждовната вода ще бъде събрана и използвана повторно за напояване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*