САЩ се готви да плаща по 54 милиарда долара годишно заради климатични екстреми

Неотдавнашен доклад на Бюрото по бюджета при Конгреса на САЩ предвижда обезпокоителните 54 милиарда долара разходи годишно заради щети от урагани и наводнения през следващите няколко години. Все пак много от тези харчове могат да бъдат избегнати, ако предварително се инвестира в защита и предотвратяване на загубите.

Честотата на така наречените „бури за милиарди долари“ изглежда нараства. През 2018 г. в света е имало 39 такива бедствия, костващи многомилиардни суми. Вече не е изненадваме, когато се говори за супербури, суперурагани и пр.

Новият доклад на Бюджетната служба при Конгреса (CBO) се фокусира върху ураганите, които нанасят едновременно множество поражения. Те разрушават домове, сгради и инфраструктура, съсипват реколти и понякога дори отнемат човешки животи.

От годишните загуби, предвидени от CBO, 34 милиарда долара се очаква да са щети от съсипани домове. 12 милиарда долара ще са заггуби в публичния сектор. 9 милиарда долара пък ще са щетите за частния бизнес.

Преките разходи за данъкоплатците се оценяват на около 17 млрд. долара годишно.

Докладът на CBO подчертава и някои превантивни действия, които биха могли значително да намалят гореописаните разходи. С помощта на анализи и смекчаващи мерки биха могли да намалят разходите за щети, породени от екстремното време.

Главната препоръка е за драстично намаляване на въглеродните и изобщо парниковите емисии – първопричината за екстремното време. Това намаляване е възможно чрез програми за „тавани“ за вредните емисии и системи за търговия с емисии.

Подготовката за наводнения е друг важен аспект. Това включва картиране, изграждане на влажни зони и задържащи езера и др.

Не на последно място препоръките включват и по-добро покритие със застраховки за наводнения.

3 коментара

  1. По -добре е да се каже „неблагоприятни метеорологични условия“, а не „екстремно време“!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*