Замърсяването на въздуха ни убива по много начини

В бъдеще полицейските звена и отделите за превенция на престъпността може да започнат да следят нивата на замърсяване на въздуха в градовете и да изпращат специализирани екипи в районите, където замърсяването е най-тежко. Това може да звучи като сюжет на научно-фантастичен филм, но нови открития показват, че може да се окаже полезно.

Защо? Последни изследвания показват, че замърсяването на въздуха е свързано с когнитивни смущения, нарушена преценка, проблеми с психичното здраве, лошо представяне на учениците в училище и – може би най-тревожно – по-високи нива на престъпност. За тях разказа наскоро документален филм на BBC. Констатациите са още по-тревожни, като се има предвид, че повече от половината от световното население сега живее в градска среда – и повече от нас обитават претоварени райони, където въздухът системно е замърсен. Според Световната здравна организация, че 9 от 10 човека по света дишат въздух с опасни нива на замърсяване.

Чрез вредните за физическото здравен влияния замърсяването на въздуха убива около седем милиона души годишно. Но какво би станало, ако към тях добавим и някои убийства?

Когнитивни смущения

Проучване на Лондонското училище по икономика от 2011 година говори за влиянието на замърсяването на въздуха върху когнитивните способности. Многобройни тестове потвърждават, че ученици, които се явяват на изпит в дни с по-замърсен въздух, се представят слабо на изпита. При равни други условия (нива на знание, място, продължителност и др) и многократно повтаряне на теста се забелязва, че в дните с мръсен въздух учениците изкарват слаби оценки. При чист въздух и справянето с тестовете е много добро.

Новината е лоша сама по себе си, но има и още по-мрачни отенъци. Ако въздухът е мръсен в ден, в който младжите се явяват на важен изпит – например кандидатстват за гимназия, за университет и др., това може да означава съсипани кариерни възможности.

Ръст на престъпността

Други изследвания, за които говори BBC, свързват замърсяването на въздуха с престъпността. Наблюденията на изследователите сочат, че там, където отива облакът на мръсния въздух, нивата на престъпността се покачват.

За да установят това, учените многократно са проследявали движението на въздушни маси с мръсен въздух и статистиките за престъпността в съответните региони по дни и часове.

Още по-интересно се оказва това, че дори умереното замърсяване на въздуха съвпада с моментите на нарастване на престъпността.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*