Предлагат реконструкция на Нотр Дам с оранжерия и пчелин

След опустошителния пожар, който съсипа катедралата Нотр Дам в Париж, архитекти от целия свят излагат своите идеи за възстановяване на Парижката забележителност. Една такава архитектурна фирма е местното студио NAB, което набляга на устойчивостта. Предложението им е да катедралата от 13-ти век да се модернизира с масивна образователна оранжерия и пчелин. Наречена „В зелено за всички нас“, визията стъова на призива на френския премиер Едуард Филип рехабилитацията на катедралата да бъде „адаптирана към проблемите на нашето време“.

Вместо просто да възстанови катедралата в предишното й състояние, студио NAB предлага да пресъздаде оригиналния силует с нови материали. Вместо конструкция от дърво новият покрив и ккулата могат да бъдат изработени от стомана със златно покритие, с големи стъклени панели. Оранжерията на покрива ще бъде използвана за осигуряване на обучение за бедните и образование за широката общественост по темите на градското земеделие, градинарството и пермакултурата.

„лед този пожаар и в периода на криза, през който преминават страната и светът, имаме късмет да предложим изграждането на емблематично място, акцетирайки на опазването, обогатяването на изключителното наследство и отчитането на социалните предизвикателства в екологията и равните възможности”, обясниха архитектите. “Защитата на живота, повторното въвеждане на биологичното разнообразие, възпитанието и вписването в обществото – това са символи, верни на ценностите на Франция и църквата, които можем да защитим и насърчим с този проект”.

Вдъхновен от близо 200 000 пчели, преживели пожара на долния покрив на Нотр Дам, студио NAB искат да превърне централния шпил в пчелин със стъклени стени с голям брой кошери, които могат да произвеждат мед. В знак на уважение към оригиналната рамка на покрива – наречена „гора“ заради древните дървета – архитектите са решили да използват отново спасената дървесина за кашпи и саксии и други структури в оранжерията.

Рендери: студио NAB

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*