Бразилия остава лидер по обезлесяване и през 2018 г.

Бразилия продължава да е световен лидер в мрачна статистика – унищожението на тропическите гори – за миналата година. Това сочат данни на независимата мрежа за мониторинг на горите Global Forest Watch.

Бразилия е загубила 13 471 квадратни километра първична тропическа гора* през 2018 г. Това е площ, почти равна на размера на щата Кънектикът. Все пак подобен обем представлява значителен спад спрямо предходната година, когато големите горски пожари доведоха до по-големи загуби в Бразилия.

Загубите на първични гори, които са от ключово значение за запазването на биологичното разнообразие, са спаднали след две години на страхотни пожари, но все още остават на твърде високи нива, много над равнищата от по-рано през десетилетието, според данните на Global Forest Watch, публикувани в четвъртък. „Макар че част от загубата за 2018 г. може да се дължи на пожари, по-голямата част от нея изглежда се дължи на прочистването в региона на Амазонка- а това поставя в риск напредъка в борбата с обезлесяването, което страната постигна в началото на 2000-те години”, пишат изследователите.

Бразилия е дом на 60 процента от Амазонската джунгла, най-голямата тропическа гора в света. Тя изсмуква огромни количества въглероден диоксид от атмосферата и се разглежда като жизненоважна защита срещу глобалното затопляне.

Демократична република Конго се нарежда на второ място по загуба на първични гори с 4 812 квадратни километра.

Изгледите обезлесяването в Бразилия да продължи да намалява са засенени в споледно време. Активистите и неправителствените организации се опасяват, че обезлесяването може даже да нарасне под ръководството на Яир Болсонаро, който пое президентството на 1 януари. Той заяви, че страната трябва да сложи край на “индустрията на глобите” за нарушения спрямо околната среда в Бразилия.Това обаче е един от основните инструменти за прилагане на нормите за защита на околната среда. Нещо повече, новият президент създаде и нов орган, който ще има правно да опрощава глоби.

––––

* Първична гора – стара гора, съставена от традиционни местни видове такива гори се считата за критични за биологичното разнообразие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*