Американската еко-агенция се обяви в подкрепа на глифозата

Американската Агенция за опазване на околната среда се обяви в подкрепа на глифозата – основната съставка на най-масовите препарати за борба с плевелите. Токсичното вещество е канцерогенно, но агенцията изглежда е „заклещена“ в неудобна позиция между интересите на големите химически корпорации и публичния интерес, след като реши да защити хербицида, въпреки че нейните собствени учени го смятат за опасен.

Глифозатът – основно вещество а множество препарати, сред котио най-популярен е „Раундъп“ – се използва масово в селското стопанство. С него се пръскат също така тревни площи, паркове, голф игрища, детски площадки и други терени с неселскостопанско предназначение. Глифозатът прониква в културите, в почвата, във водите. Той е свързар с редиза здравословни проблеми като проблеми като рак, чернодробни и бъбречни смущения, нарушения на имунната и репродуктивната системи. Особено чести са този вид заболявания при земеделските работници, които са в най-продължителен контакт с веществото.

Според документи, публикувани наскоро по време на съдебно производство, Monsanto и службата по пестицидите при щатската еко-агенция са работили заедно по „подценяване“ на риска от рак заради използването на хербицида. В доклад от април 2019 г. агенцията заявява: „Агенцията прецнява, че глифозатът няма вероятност да бъде канцерогенен за хората, затова не е проведена количествена оценка за рак“.

Само седмица по-рано обаче Агенцията за токсични вещества и болести към Министерството на здравеопазването на САЩ обяси своя „токсикологичен профил за глифозата“ – и той изразява много голяма загриженост относно потенциалните опасности от употребата на веществото.

Много учени категорично не са съгласни с новото заключение на щатската еко-агенция. „Офисът на АООС изглежда е в танц – с Monsanto и Bayer и на практика никой друг“, казва Дженифър Сас, старши учен в Съвета по защита на природните ресурси на САЩ. „Здравните агенции и надеждни експерти, които работят извън (химическата) индустрия, са категорични за връзката между глифозата и рака“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*