Пчеларите от Плевенско с 9 искания в защита на пчелите

Областният пчеларски съюз в Плевен ще внесе утре в Консултативния съвет по пчеларството към МЗХГ девет искания за промени в законодателството и нормативната уредба в защита на живота на пчелите от отравяния. Това заяви за БТА доц. Юлиян Станчев – председател на ОПС, едно от най-активните пчеларски обединения  у нас. Станчев уточни, че лично ще аргументира проблемите пред съвета на заседанието утре.

Първо е изведено искането да бъде инкриминирано отравянето на пчели, като се определи за престъпление и се включи в Наказателния кодекс. Настоява се за по-високи глоби при установяване на нарушения на законите за защита на растенията и за пчеларството, и на Наредба 13 на МЗХГ, както и да се отнема правото на субсидия на стопани, които са извършили деянието. Предлага се конфискуване в полза на държавата на земеделска техника, с която е извършено престъплението, и отнемане на свидетелството за растителнозащитни мероприятия, както и изпращане на нарушителите на проверочен изпит.

Според доц. Станчев е ясно, че трябва да се въведе система за следене на движението на земеделската техника и да се повиши кадровият капацитет на службите „Растителна защита“. Пчеларите от Плевенско са категорични, че при установени повторни случаи на отравяния на пчели трябва да се отнема правото за упражняване на земеделска дейност за определен период, дори завинаги, заяви председателят на областния съюз.

По груби изчисления в региона са отровени поне 5000 пчелни семейства тази пролет, каза доц. Юлиян Станчев.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*