Изградиха първата енергиийно самодостатъчна автогара в Холандия

Завърши изграждането на първата енергийно самостоятелна автогара в Холандия – в южния град Тилбург. Проектирана да генерира всичката енергия, от която се нуждае, тя разполага с масивен навес, покрит със слънчеви панели, който едновременно осигурява сянка и дава на автобусната станция модерен външен вид. Автогарата в Тилбург е построена като част от мащабен проект за съживяване на градския обществен транспорт. Тя предлага лесен достъп до съседната ЖП гара и паркинга за велосипеди в железопътната зона.

Новата автогара е проектирана така, че да даде приоритет на комфорта и безопасността на потребителя. За тази цел архитектите от студио cepezed  са “захлупили” конструкцията с просторен навес, който не само напълно покрива автобусните платформи, но и част от самите автобуси – така че пътниците могат да бъдат защитени от дъжд при качване и слизане. Стоманената тента е с вградено  осветление и е покрита с ETFE-фолио, така че през деня да пропуска филтрирана слънчева светлина, но да осветява пространството през нощта. Гарата е оборудвана с рампи за достъп за инвалидни колички и перила с брайлов текст.

Като символ на интелигентното развитие, гарата е проектирана със съвременен и минималистичен дизайн с високоефективни компоненти. Изградени от стоманени плочи и ивици, тънките колони, които поддържат големия надвес, съдържат в себе си водосточните тръби и електрическите кабели. В колоните са вградени и система с S.O.S. бутони и интерком. В допълнение към повдигнатите седалки от черен бетон, архитектите са включили и седалки с обегалки.

Слънчевите панели с площ от около 270 квадратни метра покриват навеса и захранват всички енергийни нужди на автобусната гара – от осветителните тела и цифровите информационни табели до столовата за персонала и до центъра за обществен транспорт. Някои лампи със соларно захранване се задействат от енергоспестяващи сензори за движение, интегрирани в стоманения ръб на тентата. За по-голяма устойчивост архитектите са предвидили конструкцията да изисква минимална поддръжка – с малко разходи за почистване.

  

Снимки: Лукас ван дер Уе за cepezed

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*