Първият частен резерват у нас има нужда от помощ след мащабен обир

Първият  частен резерват у нас – Шаварите Камп – има нужда от помощ, след като бе безскупулно обран преди три седмици. Бандитите отнесоха голяма част от техниката, която служеше за поддръжка на резервата.

Шаварите е създаден от холендец на име Патрик Смитьойс, който с идването си в България останал очарован от красивата природа наоколо. Първоначално у нас го довели бизнес-планове: заедно с неколцина други холандци имали намерение да строят при Самоков. Когато обаче Смитьойс се вгледал в живописната природа наоколо, преценил, че по-смислено е да се направи нещо, което опазва тази хубост.

На мястото, където днес се намира частният резерват, по онова време има нелегално сметище. Холандецът се заема с почистването на района, който е влажна зона с особено голяма роля за пречистването на водите на река Искър. За да подпомогне възстановяването й, Смитьойс дори прокопава меандри, през които водата да тече бавно и да се разлива наоколо. В резутлат на тази работа влажната зона възвръща биологичното си разнообразие. Освен птици и други водолюбиви животни наоколо се заселват дори диви коне.

С течение на времето частният резерват започва да привлича туристи. Гостите на Шаварите могат да се насладят на красотата на природата и на приключенски игри, които обаче се случват при строг регламент за опазване на спокойствието на дивия живот. Една от най-значимите дейности на резервата е организирането на детски лагери и посещения. С надуваеми лодки, по дървени мостове и малки пътечки децата навлизат сред дивата природа, за да наблюдават животните така, както другаде не би било възможно.

В средата на април тази година обаче Шаварите бе обран. Изчезна голяма част от техниката, която служеше за поддръжка на резервата и функционирането му. Сред откраднатите вещи са моторна коса и моторен трион, трактор-косачка, соларни панели и батерии, агрегати, винтоверт, бормашина, циркуляр, оптичен нивелир и други инструменти. Общата стойност на липсващите машини е над 21 000 лева.

След натойчивите препоръки на приятели управата на Шаварите Камп организира дарителска кампания за възстановяване на оборудването за поддръжка на резервата. Paypal сметката е patrick@shavarite.org, а банковата сметка на фондацията, която се грижи за резерват Шаварите, е на името на Фондация „КЮ“ и е с IBAN: BG11 TEXI 9545 1004 2881 00.

„Благодарим предварително в името на вълшебната българска природа и щастието на нашите деца,“ написаха във Facebook Патрик Смитьойс и съпругата му Стефи.

Снимка: Шаварите във Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*