LED уличното осветление в Детройт се разваля равноускорително

Градската Агенция за обществено осветление в Детройт (ГАО) съобщи, че десетки хиляди улични лампи са застрашени от пълно угасване само няколко години след като са били инсталирани, а кварталите на града ще потънат отново в мрак. Агенцията, която стои зад модернизирането на системата за улично осветление в Детройт, в понеделник внесе федерален иск срещу производителя на почти 1/3 от всичките 65 000 улични лампи в града.

В жалбата си Агенцията за обществено осветление се обръща към Leotek Electronics и отбелязва, че повече от 20 000 LED лампи „преждевременно са потъмнели или изгорели“. В краткосрочен план агенцията очаква „повсеместен срив на осветителните тела на Leotek”, се казва в иска.

Въпросът излезе на бял свят миналата есен по време на рутинни проучвания на осветителната система. Става дума за дефектни бройки, които или са били „овъглени, изгорени или напукани“, според писмо на агенцията от февруари, изпратено до фирмата за осветление. Производителят на свой ред призна, че е отчел „повишен брой съобщения за повреди“ в моделите за осветление на градските улици. Най-много дефекти са налиже в западните квартали и по редица главни пътни артерии в Детройт.

В писмо от декември администраторът на Leotek Хи Нгуен казва, че компанията е определила, че „проблемът е в прекомерната топлина, която може да изгори лещата директно над светодиода“. „Извиняваме се за проблема, който преживявате, и ще работим заедно с вас, за да коригираме проблемите“, пише Нгуен.

Ала през през последните седмици служителите на фирмата са потънали в мълчание, според ГАО. Представителите на Leotek не отговарят на никакви запитвания.

Проектът за въвеждане на светодиодно улично осветление бе подет от кмета Майк Дагган и екипа му като ранен успех в усилията на градската управа да възстанови основните услуги, за които отговаря. Преди тригодишния ремонт на стойност 185 милиона долара около 40% от всичките 88 000 улични лампи в Детройт не работеха.

В съдебния иск се отбелязва, че през последните пет месеца уличните осветителни тела в „голяма част от Детрой“ се развалят, а служителите на фирмата, която дължи гаранционна поддръжка, отказват на всякакви искания от страна на ГАО. Това се случва, въпреки че те признават проблема със своите осветителни тела и знаят, че „проблемът пречи на безопасността и благосъстоянието на жителите на Детройт“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*