ЕС консумира повече, отколкото Земята може да му осигури

28-те държави-членки на Европейския съюз консумират ресурсите на Земята много по-бързо, отколкото последните могат да бъдат подновени. Нито една от страните няма политика за устойчиво потребление. Това става ясно от доклад, публикуван във връзка със срещата на лидерите на ЕС.

„Всички страни от ЕС живеят отвъд възможностите на нашата планета. Понастоящем ЕС и неговите граждани използват два пъти повече от това, което екосистемите на ЕС могат да възстановят”, заявиха от Световния фонд за дивия живот (WWF).

Докладът идва в момент, в който лидерите на ЕС се събират в румънския град Сибиу, за да обсъдят курса на блока след напускането на Великобритания по-късно тази година. Защитата на климата е един от приоритетите. Но възгледите за конкретните действия са различни в различните страни, повлияни от доминиращите в тях индустрии.

„ЕС използва до 20% от биологичния капацитет на Земята, въпреки че представлява едва 7% от световното население“, се казва в доклада.

С други думи, биха били необходими 2,8 планети, ако всички по света се консумират с темпото на средния жител на ЕС.

В доклада на WWF се посочва, че най-малката и най-богатата страна в ЕС – Люксембург – използва природните ресурси с най-бързите темпове. Само за 46 дена там се изразходва толкова, колкото природата може да възстанови за цяла година.

Най-щадящо е потреблението в Румъния, която започва да консумира биоресурси „на кредит“ чак на 12 юни.

„Ако всички в света имат същия екологичен отпечатък като средностатистическия жител на ЕС – емитирайки толкова въглерод, консумирайки толкова храна, дървен материал и влакна, и заемайки толкова много застроено пространство – то 10 май ще бъде датата, след която човечеството ще е използвало от природата толкова, колкото планетата може да се обнови за цялата година, ”се казва в доклада. „До края на годината човечеството ще живее „на кредит“, черпейки от бъдещите ресурси на Земята“, се казва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*