Амстердам с план за забрана на всички замърсяващи автомобили до 2030 година

Амстердам обяви плана си да замени всички бензинови и дизелови автомобили и мотоциклети с електрически превозни средства до 2030 г. Планът е опит за справяне с нездравословните и тревожни темпове на замърсяване на въздуха в града поради интензивния трафик.

Понастоящем токсичното замърсяване на въздуха в Амстердам надхвърля стандартите на Европейския съюз. През 2018 г. местният здравен съвет призова правителството да разработи план за справяне с токсичните количества азотен диоксид и прахови частици, особено в претоварените градове Амстердам и Ротердам.

„Замърсяването често е безмълвен убиец и е един от най-големите рискове за здравето в Амстердам“, казва Шарън Дийксма, съветник по движението в града. Според Дийксма, жителите на града губят средно една година от продължителността на живота си поради замърсяването на въздуха.

Целта на холандското правителство е да замени всички замърсяващи автомобили, автобуси, лодки и мотоциклети с електрически превозни средства или превозни средства, задвижвани с водород. Планът ще бъде реализиран на етапи през следващото десетилетие, включително:

До 2020 г .:

Всички автомобили, произведени преди 2005 г., ще бъдат забранени.

До 2022 г .:

Всички замърсяващи обществени автобуси и таксита ще бъдат забранени.

До 2025 г .:

Всички замърсяващи лодки и мотопеди също ще бъдат забранени.

Градът също така ще увеличи броя на станциите за зареждане на електрически превозни средства, за да достигне общо най-малко 23 000.

Въпреки че активистите в областта на климата подкрепят инициативата, някои групи се опасяват, че тази забрана за превозни средства несправедливо ще засегне бедните семейства, които не могат да си позволят електрически превозни средства. Най-силният глас на несъгласието идва от асоциацията “Rai” – групата за лобиране на автомобилната индустрия, която твърди, че забраната ще изключи семействата с ниски доходи.

Поддръжниците на забраната обаче твърдят, че електрическите превозни средства стават все по-евтини и цената се очаква да намалява постоянно през следващите 11 години.

Правителството планира и да използва субсидии и разрешителни за паркиране, за да стимулира водачите да преминат към по-чисти автомобили.

1 коментар

  1. Жалко е след като се оказва че един „дизеляк“ като се тегли чертата накрая замърсява по-малко от ел. автомобил.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*