Минималистичен дом в Испания използва геотермия

Минималистичен дизайн и енергийна ефективност – това съчетание е обещание за идеалния ваканционен дом (вила). Точно това е формулата на къщата “Elvira & Marcos House”, разположена източно от Барселона: тя изглежда като минималистичен, изцяло бял правоъгълен обем с елегантни прозорци, заобиколен от естествения местен пейзаж – с гъсто обрасла трева и много диви цветя. Минималистичният дизайн на дома крие под себе си изключително сериозна изолационна обвивка и геотермална енергийна система, която намалява потреблението на електричество в дома.

Къщата с площ от 255 квадратни метра е построена върху терен, някога предвиден за мащабно строителство – преди години, още преди икономиката на Испания да бъде засегната от икономическата криза. Строителството така и не се е слуичило и днес домът е единственото жилище в района.

Изцяло белият, правоъгълен дом е заобиколен от земя, обрасла в гъста зеленина, която частично скрива постройката. Според архитектите от Pepe Gascón Arquitectura, оставянето на ландшафта в дивото му състояние е стратегически ход, за да се създаде „къща с ясна геометрия, но без да се прибягва до ненужни жестове, предлагайки силна интерпретация с определена неутралност в средата на заобикалящата хетерогенност“ (каквото и да значи това).

Отвън домът е покрит с гъвкава мазилка щуко, която крие под себе си солидна външна топлоизолационна система (SATE), създавайки плътна изолационна обвивка на цялата конструкция. В допълнение към външната изолация, системата SATE е използвана и при покрива, за да се избегнат загубите на топлина чрез термо-мостове. Крайният резултат е изключително плътна изолация, която заедно с инсталираната геотермална система драстично намалява потреблението на енергия в дома.

Вътрешността на триетажна къща е свързана посредством голяма вътрешна стоманена стълба. Минималистичният естетичен стил на дома обхваща цялото пространство, доминирано от бели стени и бетонен под. Естествената светлина озарязва дневната посредством елегантните прозорци.

Фотография: Aitor Estévez за Pepe Gascón Arquitectura

1 коментар

  1. Намира се във Viladecavalls. На северозапад от гр.Барселона.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*