10 корабни контейнера формират ефирна бизнес-сграда в Шанхай

Пространства, обособени от вертикални дървени ламели, формират допълнителни площи

10 корабни контейнера са били превърнати в ефирна и красива бизнес-сграда със смесена употреба на шанхайския остров Чонгминг в Китай. Разположена на открито тревно поле, сградата е наречена „Твърдото и празното” заради разположението на корабните контейнери, които формират редица външни пространства, оградени от ъглови дървени елементи. За обвързването на сградата с откритото пространство архитектите са използвали предимно естествени материали и стени в бяло, за да съчетаят сградата с пейзажа.

Предизвикани от отдалеченото местоположение на парцела и ограничени от тесните интериори на контейнерите, Yiduan Shanghai Interior Design решили да мислят нестандартно – буквално. Те решили да разширят използваемата застроена площ на проекта до близо 20 000 квадратни метра, добавяйки „кухини“: външни платформи, оградени от дървени ламели, които разгръщат интериора на контейнерите към откритото пространство.

“Добавените кутии, оградени от дървени решетки, увеличават използваемата площ, отговарят на функционалните изисквания и формират контраст на твърдостта и празнотата с контейнерите”, обясниха дизайнерите. „Естествената светлина може да се филтрира през решетките, създавайки поетична игра на светлината и сенките. Контейнерите и новите обеми, формирани от тях, заедно създават осезаема и припокриваща се архитектурна форма, което прави сградата модерна и футуристична.”

Триетажната сграда се състои от приемно-изложбена площ на първия етаж, кафене и ресторант на втория етаж и офис-площи със заседателни зали на третия етаж. Големите прозорци сякаш вкарват външната природа вътре. Внимателно проектираната вътрешна циркулация води потребителите до различни гледки към пейзажа, докато хората се движат из сградата. Модерният и минималистичен вид на интериора спомага за запазване на фокуса върху естествената среда. Различни природни елементи формират пространствата вътре, като например изкусно поставените късове скали, които ограждат пътеките.

Фотография: Жу Енлонг за Yiduan Shanghai Interior Design

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*