Непалски доброволци почистиха 3 тона боклук от Еверест

Четиринадесет непалски доброволци събраха три тона боклук от Еверест в рамките на две седмици – първите от цяла кампания за почистване на региона. Инициативата, спонсорирана от правителството, е опит да се намалят нарастващите количества боклук в най-високата планина в света. Почти една трета от събраните отпадъци бяха откарани чрез хеликоптер до съоръжения за рециклиране в Катманду. Останалите отпадъци бяха изпратени на сметище в окръг Охалдунга.

„Кампанията за почистване ще продължи и през идните сезони, за да бъде чиста най-високата планина в света”, каза Данду Радж Гимир, началник на Министерството на туризма в Непал, пред Франс Прес. “Наша отговорност е да поддържаме планините си чисти”.

През 2013 г. непалското правителство въведе депозитна система, която изисква всеки екип да върне 8,16 кг. боклук на човек – или да загуби 4 000 щатски долара. Въпреки този скъп депозит, едва половината туристи връщат боклука си.

Според различни съобщения, през февруари китайските базови лагери в Тибет са затворили вратите си за туристите, ограничавайки трафика на посетители само до сериозните катерачи. И навярно има защо: през последните 65 години общо 4000 души са изкачили Еверест, от тях 807 само през 2018 година. Хиляди туристи годишно посещават базовите лагери в подножието на най-известната планина. Тъй като сезонът на катерене започва през април, проблемът с боклука става все по-голям както в китайската, така и в непалската част от планината.

Нарастващите температури причиняват топене на леда и снега, разкривайки боклуците, засипани от сняг преди това. Водачите на катерачи и шерпите казват, че проблемът с боклука се влошава с приближаването към върха, вероятно защото изтощените и лишени от кислород катерачи искат да облекчат товара си, изоставяйки част от нещата си.

Под топящия се сняг екипът от доброволци по почистването е събрал палатки, екипировка за катерене, резервоари за кислород, бутилки, кутии, човешки екскременти и дори четири тела на изчезнали катерачи.

Екипажът се надява да събере най-малко 10 тона боклук до края на шестседмичното доброволно почистване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*