Във Франция изградиха най-големия колективен PV проект за автономна консумация

Звеното за разпределено производство на електроенергия при френската електрическа компания EDF твърди, че е завършило най-големия фотоволтаичен проект за автономно колективно потребление във Франция. Фирмата е инсталирала 300 PV панела на покрива на жилищната сграда Rochebelle в Але, управлявана от Logis Cévenols, основен строител на социални жилища в района Гард в южна Франция. Сградата се състои от 100 социални жилища.

Инсталацията от 100 kW с площ 600 квадратни метра е предназначена за електрозахранване на всички домове на сградата, както и на общите части. Проектът е подкрепен от регионалното правителство и Агенцията за управление на околната среда и енергията на Франция.

Разработчикът заяви, че генерираната слънчева енергия бъде равномерно разпределена чрез система за контрол, а излишната мощност – която не може да бъде подадена към мрежата – ще се използва за подгряване на водни резервоари в сградата, функциониращи като акумулатори на енергия. „Това разпределение става възможно чрез активиране на всеки отделен резервоар за гореща вода в подходящия момент за съхраняване на излишната енергия, произведена през деня, и за да се гарантира, че няма да се загуби нито един киловат, произведен през деня“, обясни EDF.

Системата за колективно самостоятелно потребление на фотоволтаичното електричество ще пести на всяко домакинство по 100 евро годишно, твърдят от компанията.

Проектът е част от “Слънчевия план”, стартиран от предприятието в началото на 2017 г., който предвижда разполагането на 30 GW мощности за генериране на слънчева енергия до 2035 година.

През февруари EDF стартира проект за споделяне на енергия в Обединеното кралство чрез своето дъщерно дружество EDF Energy. Проектът използва блокчейн технология и дава възможност на жителите на сграда в Брикстън, Лондон, да обменят слънчева енергия помежду си на равноправна база.

Снимка EDF Energy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*