Немска банка предлага стандартизирано финансиране за слънчеви проекти

Немската Umweltbank обяви, че започва да предлага стандартизирано финансиране за соларни фотоволтаични проекти със споразумения за изкупуване на електричеството. Заемодателят иска да стане пионер във финансирането на енергийни системи, които не се ползват от програми за субсидиране на фотоволтаиката. Заемите са със срок от 25 години и операторите ще се нуждаят от споразумение за изкупуване на електроенергията с матуритет най-малко пет години при фиксирана цена.

Споразуменията за изкупуване на електроенергия (СИЕ) са следващата стъпка към финансирането на слънчевата енергия в Германия и банката, известна с уклона си към устойчивото развитие, иска да помогне на разработчиците на такива съоръжения да получат финансиране.

Проектите с гарантирана 20-годишна преференциална изкупна тарифа традиционно по-лесно получават финансиране, отколкото инсталациите, предназначени да генерират доход, използвайки споразумение за изкупуване, което трябва да бъде договорено с купувачите на електроенергия.

Базираната в Нюрнберг Umweltbank е разработила новия финансов продукт, предназначен за системи за наземни слънчеви инсталации, който включва споразумение за закупуване на енергия. Ако има договор с минимален срок от пет години при фиксирана цена, може да бъде отпуснат заем със срок до 25 години, казва Umweltbank. От кандидатите се изисква само проектна гаранция от типа, който е стандартен за цялата промишленост, и кредитоспособен подизпълнител.

“Банката отговаря … на търсенето на индустриални потребители на електроенергия и търговците за истинска зелена електроенергия”, се казва в изявление на Umweltbank.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*